Onze strijd
Sinds 2011 wil de gemeente Apeldoorn af van maatschappelijk vastgoed. In de door de gemeente Apeldoorn opgestelde CV Kaderstelling Nota Gemeentelijk Vastgoed staat beschreven: “de basisinfrastructuur van het maatschappelijk vastgoed kan beter worden benut, het aantal sociaal culturele accommodaties, bibliotheekfilialen, sportvelden en sporthallen kan worden verminderd. Er zijn mogelijkheden voor een betere benutting van de overblijvende accommodaties, inzet van tijdelijk leegstaande schoollokalen en gebruik van ruimte die van anderen is”.
De gemeente Apeldoorn hanteert vijf kaders waarin staat hoe de gemeente met haar vastgoed kan omgaan en heeft de kaders naar de diverse accommodaties vertaald.
De vijf kaders zijn:
- De gemeente faciliteert ontmoeten indien nodig door inhoudelijke programma’s en niet door het bezit van maatschappelijk vastgoed.
- Ingrepen op het terrein van maatschappelijk vastgoed mogen niet leiden tot de aantasting van de economische vitaliteit van de stad door onomkeerbare maatregelen in de sfeer van onderwijs, cultuur en sport.
- We kiezen voor een sobere vorm van beheer en exploitatie, waar mogelijk trekken we ons terug ten gunste van het zelforganiserend vermogen van burger en organisaties.
- Structurele leegstand van het eigen bezit moet worden voorkomen- In principe verkoop of sloop. Lukt dat niet dan ruimte bieden aan tijdelijke initiatieven, passende binnen het bestemmingsplan
- Los van het maatschappelijk vastgoed heeft de gemeente uitsluitend vastgoed in bezit dat de eigen bedrijfsactiviteiten faciliteert.
Eén van de locaties die door de gemeente Apeldoorn afgestoten wordt is de Wenumse watermolen. Dit prachtige terrein met daarop de watermolen en andere historische gebouwen wordt verkocht.
Nu kun je van de verkoop van een dergelijk belangrijk historisch pand van alles vinden (en dat doen we ook) maar op dit terrein staat ook niet een niet historisch gebouw dat geen relatie heeft met de historische achtergrond van de watermolen. Dit is de oude graanoverslag dat naast het voormalig spoor staat dat van Apeldoorn naar Zwolle liep.
In dit gebouw is al sinds 1974 onze schietsportvereniging De Veluwse Schutters gevestigd en het pand is omgebouwd naar een schietsportaccommodatie met daarin vele schietbanen.
De gemeente Apeldoorn heeft er bij de overweging om dit maatschappelijke vastgoed te verkopen op geen enkele manier rekening gehouden met het feit dat met de verkoop van het terrein van de Wenumse watermolen ook een unieke sportaccommodatie wordt verkocht. Zelfs in de stukken die ter besluitvorming naar de Gemeenteraad zijn gegaan wordt er met geen woord over de sportaccommodatie gerept.
Dit is vreemd. In de kaders (nummer 2) staat toch duidelijk "….. mogen niet leiden tot de aantasting van de economische vitaliteit van de stad door onomkeerbare maatregelen in de sfeer van onderwijs, cultuur en sport". De verkoop van onze sportaccommodatie waar zo’n 300 mensen wekelijks sporten leidt wel degelijk tot een onomkeerbare situatie in de sfeer van sport.
Uiteraard hebben wij de burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden en gemeenteambtenaren meermalen hierop gewezen maar op een voor ons onbegrijpelijke manier worden deze argumenten weggewuifd.
Nu is het verkopen van een historisch monument als de Wenumse watermolen niet gemakkelijk. De molen en de bijbehorende gebouwen zijn oud, hebben structurele problemen en achterstallig onderhoud en bovendien is de omliggende grond zwaar vervuild met koper, asbest en zware metalen. Het verplichte onderhoud van de molen kost handenvol geld en er zijn geen mogelijkheden om hier kostendekkende activiteiten te ontplooien.
Het mee verkopen van het enige niet historische pand is daarom ‘wisselgeld’ om de verkoop interessant te maken. Bovendien is de gemeente Apeldoorn bij de verkoop af van lastige hindercirkels rond de sportaccommodatie af. Hindercirkels die de geplande bouw van woningen* aan de andere kant van het voormalige spoor in de weg staat.
Het gaat er hier dus weer eens om geld. Belangrijke maatschappelijke sportactiviteiten moeten wijken voor financiële belangen. Waar moeten onze schutters heen? Er is binnen een straal van 50 kilometer geen enkel alternatief. Bovendien werkt de gemeente ook niet mee aan eventuele alternatieven voor onze sportaccommodatie en is ze sinds 1974 niet ingegaan op onze herhaaldelijke voorstellen om de sportaccommodatie te kopen.
Onze vereniging bestaat sinds 1946 en heeft de voormalige graanoverslag gered van de verloedering, het terrein bestraat en verlicht, plantsoenen aangelegd en onderhouden en ondertussen vele prestaties behaald in de schietsport waaronder twee olympische deelnames.
Onze leden nemen deel aan vele wedstrijden in vele disciplines en we organiseren zelf jaarlijks zo’n tien nationale en internationale wedstrijden dus zijn we geen onbeduidend clubje waar nauwelijks iets gebeurd.
Een schande is het!
De Kaderstelling Nota Gemeentelijk Vastgoed is niet te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn maar klik hier om deze in te zien of te downloaden.